Wat leer je?

Hoe zorg je het best voor mensen in verschillende situaties? Hoe gebruik je het best het grote hart dat je hebt voor mensen en in welke omgeving kun je dat doen? Wil je kinderen helpen, of net ouderen? Op deze – en nog veel meer – vragen krijg je een antwoord tijdens jouw opleiding Verzorging-Voeding. Dat wil zeggen dat je algemene kennis opdoet, maar je die ook leert toepassen. Dat je stages loopt en de handen uit de mouwen steekt in de keuken, maar tegelijkertijd ook vakken als Huishoudkunde, Opvoedkunde en Expressie verkent. Een boeiende, brede opleiding, dus, voor wie van mensen houdt en dat ook wil tonen in een waardevolle job.

Opbouw van de opleiding

In onze opleiding Verzorging-Voeding leer je omgaan met jezelf, collega’s en met mensen die zorg nodig hebben in dagdagelijkse situaties. In je opleiding komt zowel de ontwikkeling van peuters als het proces van het ouder worden aan bod. Je krijgt aandacht voor relaties, gedrag, communicatie, omgangsvormen…

Je traint je in het observeren en rapporteren, in het samenwerken met andere verzorgenden. Je leert over EHBO, gezonde voeding en de basis van dieetleer. Je leert zelf kindervoeding klaarmaken en maaltijden die tegelijkertijd gezond én lekker zijn.

Je leert de elementaire noden van de hulpvragers kennen (voeding, voldoende (nacht)rust, vaste routines, veilig gebruik van geneesmiddelen, hygiëne, (comfortabele) kledij, aangepaste woning, aandacht en begrip…).

Tijdens stages maak je kennis met je toekomstige werksituatie en op school wordt je wegwijs gemaakt in sociaal recht, je rechten en plichten, gezondheidsrecht…

Hieronder kun je zien hoeveel lesuren aan elk vak worden besteed in de richting Verzorging-Voeding.

In de B-stroom werken wij met permanente evaluatie: dat wil zeggen dat je geen examens maakt, maar elke dag met je leraar aan de slag gaat om punten te verzamelen en daar ook elke maand een rapport van krijgt. Permanent evalueren geeft je heel veel kans om het beste van jezelf te laten zien en biedt de leraren de mogelijkheid om de evolutie van de leerlingen van zeer nabij te volgen.

Toekomst

De richting Verzorging-Voeding is op een brede manier op het werkveld gericht. Wie erin afstudeert, kan aan bijvoorbeeld aan de slag als begeleider kinderopvanggezinshelperlogistiek assistent of verzorgende kracht. Een heel aantal knelpuntenberoepen wachten op getalenteerde mensen die kunnen verzorgen. Daarom steken we tijdens de opleiding zoveel mogelijk praktijkervaring in je rugzak: zo kom je beslagen op het veld en kun je je talent laten spreken!